Wat een fantastisch nieuws voor de Mosterdhof: na een lange, door corona vertraagde, prijsvraag-periode is de winnaar van Panorama Lokaal bekend gemaakt! De inzending van team Barzilay+Ferwerda (samen met veenenbosenbosch, Diep en Endule) is door de jury beoordeeld als beste inzending. Zij kozen samen met een stem van de bewoners unaniem voor het plan ‘Kookboek Mosterdhof 2050: Veerkrachtige Wijk aan de Dijk’.

Het afgelopen jaar heeft dit ontwerpteam aan het ‘kookboek’ voor de Mosterdhof gewerkt als inzending voor de prijsvraag; een prijsvraagtraject dat door de coronasituatie flink vertraagd is. In plaats van de geplande fysieke ateliersessies zijn hier digitale meetings voor in te plaats gekomen. Ook de feestelijke afronding heeft in aangepaste vorm moeten plaatsvinden. Tijdens een online uitzending werden op 24 september 2020 de prijswinnaars van de zeven deelnemende locaties bekendgemaakt. Elk deelnemend ontwerpteam was via een online verbinding – vanaf een eigen locatie – verbonden met de live uitzending. Rijksbouwmeester Floris Alkemade met Rijksadviseurs Berno Strootman en Daan Zandbelt hebben bekend gemaakt wie er heeft gewonnen. De uitreiking is hieronder in het geheel terug te zien, welke instart op het moment van bekendmaking van locatie Mosterdhof:

Over het kookboek

Het kookboek is geen vastomlijnd plan, maar geeft een visie en stelt stappen voor om tot een flexibele en duurzame ontwikkeling van de wijk te komen. De ideeën gaan uit van de gedachte achter het oorspronkelijke ontwerp van de buurt. De Mosterdhof is een buurt met een grote sociale diversiteit in samenstelling en woningaanbod met ruimte voor ontmoeting in de openbare ruimte. Het kookboek versterkt dit op 4 onderdelen: woning, hofjes, openbare ruimte en de omgeving met de uiterwaarden. Het verduurzamen van de woningen wordt in stappen begeleid en naar ieders draagkracht gedaan. De ring die door de Mosterdhof leidt wordt opgewaardeerd waardoor het een meer herkenbare en aantrekkelijke route door de wijk is. Ook richt de buurt zich meer op z’n omgeving door de dijk en uiterwaard toegankelijker te maken. In de uiterwaard wordt de natuur versterkt. 

Ruben Ferwerda van team Barzilay+Ferwerda: “Naast dat we heel blij zijn met deze uitkomst van de prijsvraag, zijn we ook de bewoners erg dankbaar voor jullie stem en het in ons gestelde vertrouwen! We zien uit naar het proces om tot realisatie van onze voorstellen te kunnen komen, met jullie en de coalitie. Samen richting een veerkrachtige wijk aan de dijk!” 

Team Barzilay+Ferwerda, vlnr: Petra Hofman, Sjoerd Klijn Velderman, Marcel Barzilay, Ruben Ferwerda, Harm Veenenbos, Gino Hofman (Rens Rutter ontbreekt)

Een korte pitch van het plan is in onderstaande video te zien:

Het laatste nieuws