Het vervangen van de dakbedekking, vaak in de vorm van shingles, op de daken van de huizen van de Mosterdhof is een terugkerend fenomeen. Eens in de 15 tot 20 jaar zijn ze aan vervanging toe. Dat wordt nog dringender als er ergens sprake is van lekkage. In verband met de op handen zijnde energietransitie is het natuurlijk ook zaak om eens goed na te denken over dakisolatie. Als we in de nabije toekomst moeten overstappen op een andere vorm van energievoorziening, is het voorkomen van energieverlies door gebrekkige isolatie natuurlijk extra belangrijk. De oorspronkelijke isolatie was slecht.

De bewoners van Mosterdhof 246 t/m 252 hadden allemaal behoefte aan het vervangen van hun dakbedekking. De aanwezige shingles waren allemaal aan vervanging toe. Sommige bewoners hadden ook al eens informatie ingewonnen over dakisolatie of het plaatsen van zonnepanelen. De constructie van de daken met geperste stroplaten maakte het ingewikkeld voor bedrijven om zonnepanelen te bevestigen. Dakisolatie aanbrengen aan de binnenzijde van de bestaande dakbedekking bleek ook een ingewikkelde operatie waarvoor de hele bovenverdieping ontruimd zou moeten worden. Het beste bleek toch vervanging van het hele dak. 

Bij verschillende dakbedekkingsbedrijven hebben we offertes aangevraagd. Op basis van de geboden offertes en nader onderzoek via internet van de betreffende bedrijven, viel onze keuze op Bosvelt & Haisch Dak & Isolatietechniek uit Arnhem. Onze keuze, na overleg met de dakdekker, viel op het dakbedekkingsmateriaal Icopal in plaats van shingels. Minder kwetsbaar en gaat langer mee. Hieronder is een vlies geplaatst als extra afsluiting tegen lekkage. Ook is er een 10 cm. dikke isloatielaag geplaatst met een isolatie r-waarde van 4,64. De isolatielaag werd bedekt door dakbeschot-platen van OSB. Hierdoor is het ook veel makkelijker geworden om op het dak zonnepanelen te laten plaatsen. Dezen kunnen veel makkelijker en degelijker bevestigd worden dan bij de oorspronkelijke stroplaten. Oorspronkelijk was het plan dat de originele geperste stroplaten verwijderd zouden worden. Later is besloten die toch te laten liggen. Dit levert natuurlijk een verhoging van de isolatiewaarde op en minder rommel bij het verwijderen. Door met vier huizen tegelijk te opdracht te geven leverde dat ons 10% korting op. Op een dergelijk bedrag zeker de moeite waard. 

Eén van bewoners heeft direct ook zonnepanelen laten plaatsen. Het is gedaan door de buurman van Bosvelt & Haisch op de Snelliusweg in Arnhem  namelijk Frisse Energie. De samenwerking tussen deze twee bedrijven is, omdat ze elkaar goed kennen, prima. 

Alles bij elkaar zijn we allen heel tevreden met het geleverde werk. Het was even wachten tot we aan de beurt waren voor de uitvoering. De offerte was geplaatst in mei. De uitvoering vond plaats in oktober. Na 4 weken was het werk gedaan na een onderbreking van 1 week vanwege slecht weer. Deze winter zaten wij allemaal warm en droog. Hopelijk blijft de warmte het komende jaar tijdens de zomer ook veel meer buiten de deur. Tijdens de kou heeft de isolatie in ieder geval zijn kwaliteit bewezen.

Rick Bremer

Mosterdhof 248 

Het laatste nieuws