Een dakkapel voor de Mosterdhof

In 1970 kreeg het ontwerp voor de Mosterdhof van de minister van Volkshuisvesting het predicaat Experimentele Woningbouw. In een periode van 12 jaar hebben destijds maar zo’n 80 ontwerpen door heel Nederland die eer gekregen. Het had te maken met de bijzondere opzet van de wijk, de menging van seniorenwoningen en gewone eengezinswoningen, de hofjes en de overdekte straatjes.

Maar ook de vormgeving van de woningen was bijzonder. Daarom heeft de gemeente via het Welstandsbeleid lang dakkapellen in de wijk Mosterdhof tegengehouden. Ze vonden dat gewone dakkapellen niet zouden passen bij de bijzondere architectuur van de woningen in de wijk. De specifieke kenmerken daarvan zijn de flauwe dakhelling van 25 graden en de strakke detaillering van de woningen. Daarmee wordt bedoeld de dakafwerking zonder grote dakranden, grote dakoverstekken of zware dakgoten.

Bij bewoners is desondanks altijd de wens blijven bestaan om de zolderverdieping nuttiger te kunnen gebruiken door het plaatsen van een dakkapel. Binnen het wijkvernieuwingsproject ‘Mooi Mosterdhof’ wordt geprobeerd bewoners te motiveren om te investeren in de woning om te verduurzamen en de uitstraling van de woning te verbeteren. In overleg met de gemeente en de welstandadviseur heeft het ontwerpteam nu een ‘trendsettende’ dakkapel ontworpen, die bij de architectuur van de woningen past. Dit zal de enige toegestane dakkapel in de wijk worden.

Een ‘strakke’ dakkapel voor ‘strakke’ woningen

De dakkapel is ontworpen als een sprekende, maar ook ondergeschikte accessoire passend bij de uitstraling van de woning. Dit is in lijn met de algemene criteria van het welstandsbeleid. Het is een uitkijk op het dak, waarbij de detaillering is geabstraheerd in de vierkante vorm. Belangrijk onderdeel daarbij is de rand van 25cm rondom het raamkozijn. De dakkapel kent een aantal vaste maten, en kan op twee posities op het dak worden geplaatst. De dakkapel is ontwikkeld op basis van een betaalbaar prefab-ruwbouw sandwichsysteem, bv. Unilin. De materialiseren is een grijs gepoedercoate aluminium plankprofiel, waarbij de schroeven verdekt zijn weggewerkt. Om de dakkapel inwendig te gebruiken is het nodig om een vloertje te maken in de vide van de slaapkamers op de verdieping.

Positie op het dak: Asymmetrisch op het dak

  • Bij de rijhuizen: Links of rechts uitgelijnd 50 cm t.o.v. de woning scheidende stramien-as (woningbreedte is 550cm + zijgeveldikte van 24cm)
  • Bij de ‘Versprongen herenhuizen’ enkel toegestaan uitgelijnd aan zijde boven voordeur. 50 cm t.o.v. de woning scheidende stramien-as (woningbreedte is 550cm + zijgeveldikte van 24cm)