De Mosterdhof mag meedoen aan de autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’! Samen met bewoners van twee andere wijken, in Nijmegen en Renkum, krijgt de Mosterdhof in Westervoort zes maanden lang een elektrische deelauto ter beschikking. De Vereniging van de Wijk Mooi Mosterdhof heeft in november 2020 een aanvraag ingestuurd die door Natuur & Milieu, namens de provincie Gelderland, is beoordeeld. Na een periode in spanning te hebben afgewacht kwam vorige week het verlossende woord: de Mosterdhof mag meedoen!  

Er bleek voldoende belangstelling de wijk om deel te nemen in een proef met twee elektrische deelauto’s. De auto’s worden zes maanden ter beschikking gesteld. Ideaal als experiment en vervanging van een tweede auto. Voor €2,50 per uur kan de auto worden gebruikt en worden meegenomen vanaf het oplaadpunt bij Wieleman. Gebruik van de auto’s gebeurt uiteraard op corona-veilige wijze met extra hygiënemaatregelen. Blijkt na deze periode van zes maanden dat de Mosterdhof deze auto’s het meest heeft gedeeld van de deelnemende wijken, dan wordt deze periode met nóg eens zes maanden verlengd!

Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu: “Waarom zou je zelf een auto hebben als je deze 95% van de tijd niet gebruikt? En waarom gebruiken we openbare ruimte voor parkeerplaatsen, terwijl we er ook speelplekken, groen of een terras van kunnen maken? Door een auto te delen én elektrisch te rijden help je klimaatverandering tegen te gaan en je draagt bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van jouw buurt.”

Gedeputeerde Jan van der Meer: “Ik hoop dat voor veel mensen de kennismaking een hele positieve is. We moeten anders gaan reizen. Iedereen een eigen auto voor de deur of zelfs twee of drie is verleden tijd. Met goede wil en wat organisatie kun je zeker de tweede auto al besparen. Als we dan de ruimte die dit oplevert beplanten, jong en oud meer bewegingsruimte geven én klimaatmaatregelen treffen, dan zijn we echt aan het bouwen aan de straten, wijken en steden van de toekomst.”

Belangstellenden in de Mosterdhof hebben aangegeven te willen ondervinden hoe het is om zo’n auto te delen, ter vervanging van een tweede auto. Het terugdringen van het aantal auto’s en de parkeerdruk in de wijk biedt kansen voor de leefbaarheid, mooi en duurzaam wonen in de Mosterdhof. Hierbij gaat het om één van de recepten uit het Kookboek voor de wijkontwikkeling van de Mosterdhof. Deze proef geeft een prachtige kans om ervaringen op te doen met het delen van een auto én elektrisch rijden. De Vereniging van de Wijk gaat samen met de autodelers geregeld berichten schrijven over hun ervaringen.

Kijk hieronder het item van Natuur & Milieu terug:

Beelden: Video ‘Auto van de Straat’, Natuur & Milieu, 18 januari 2020 [https://youtu.be/5kHGxHh7I-s]

Het laatste nieuws