Samen met de wijktafel Fris en Fruitig heeft het ontwerpteam een aantal concrete handreikingen opgeschreven die je kan volgen als je je huis opnieuw gaat schilderen of verbouwen. Deze kaders en regels hebben als doel om de om de uitstraling van de hele wijk te verbeteren door meer ordening te introduceren en daarmee verrommeling tegen te gaan.

Oorspronkelijk hadden alle woningen in de wijk hetzelfde kleurenschema. Op verschillende plekken in de wijk weken de particuliere woningeigenaren al vrij snel daarvan af, mede door de matige kwaliteit van bepaalde onderdelen van de woningen, met name het houtwerk. Bewoners die dat door kunststof alternatieven wilden vervangen die langer meegingen, konden die producten niet in de originele kleur vinden.

De bedoeling is dat deze nieuwe regels de ontstane verschillen tussen woningen in de Mosterdhof accepteert, maar er tegelijk bij helpt om rijen van woningen meer bij elkaar te laten horen. Dat wordt hieronder verder uitgelegd. De algemene tip is: houd rekening met elkaar.

Het is het mooist als het kleurgebruik in onze Experimentele Wijk de bijzondere vormen van de woningen benadrukt. De bijzondere vormen zijn bijvoorbeeld de witte stenen (a), de houten gevels (b), de flauwe dakhellingen (c) en de scherpe dakranden zonder overstekken (d).
De wijk wordt mooier als de kleur van een woning rekening houdt met de buren. Denk daarbij aan een muur met fotolijstjes: Zo heb je mooi kader, terwijl iedereen vrije keuze houdt voor de invulling. Met deze spelregels wordt het mooier en rustiger in de wijk:
Bij de rijwoningen met een houten opbouw stemmen we de kleuren van de boeiboorden binnen een rijtje woningen op elkaar af. Ze kunnen bv allemaal licht zijn of donker. De kleuren van de houten puien zijn vrij, maar het werkt het beste als de kleuren hetzelfde zijn als de buren óf juist duidelijk anders.
Bij de rijwoningen met de gele en bruine bakstenen stemmen we de kleuren van de boeiboorden binnen een rijtje woningen op elkaar af. Ze kunnen bv allemaal licht zijn of donker.
Bij de patiowoningen stemmen we de kleuren van de boeiboorden binnen een rijtje woningen op elkaar af.
Bij de geschakelde woningen zie je goed dat de architect een houten blokje op een plint van witte baksteen heeft bedacht. Daarom werkt het het beste als de houten voorgevel en zijgevel dezelfde kleur hebben. De kleuren zijn vrij, maar ook hier werkt het het beste als de kleuren gelijk zijn aan de buren óf juist duidelijk anders.
Het werkt het beste als een boeiboord boven een garagedeur dezelfde kleur heeft als de garagedeur. Daarnaast geeft het in de wijk het rustigste beeld als garagedeuren in een blok op elkaar zijn afgestemd.
Voor een mooie en rustige uitstraling naar de straat en de hofjes, werkt het het best als we zoveel mogelijk groene erfafscheidingen aanplanten. Daarbij kun je denken aan en klim-op langs een hekwerk of een mooie haag als je woning aan de Mosterdring grenst. Daarmee draag je ook nog eens een steentje bij aan de natuur!
De witte kalkzandstenen blijven goed als ze elke 10 jaar worden geïmpregneerd.