Een dynamische wijk met grote diversiteit
In de afgelopen jaren heeft de Mosterdhof zich ontwikkeld tot een dynamische wijk met een verschillend karakter. Nog steeds vinden bewoners het prettig wonen in de Mosterdhof: het is rustig, er zijn grote en betaalbare woningen, allerlei voorzieningen zijn om de hoek en de grote stad is vlakbij. De wijk telt ongeveer 680 inwoners (in 2019).
De Mosterdhof heeft net als vele andere wijken te maken met vergrijzing. Bijzonder is dat in de Mosterdhof tegenover deze groep ouderen een relatief grote groep jonge bewoners staat. Over het algemeen hebben de Mosterdhoffers een nuchtere kijk op de wereld, maar tegelijkertijd zijn deze bewoners zo verschillend als de kleuren in de wijk. Er zijn bewoners die veel contact hebben met hun hofje en begaan zijn met de wijk, terwijl anderen meer op zichzelf zijn. Maar een mooie toekomst voor deze wijk willen ze allemaal.
![Mosterdhof1-3000x2250[1]](https://mooimosterdhof.nl/wp-content/uploads/2021/06/Mosterdhof1-3000x22501-1-scaled.jpeg)
![Mosterdhof2-3000x2250[1]](https://mooimosterdhof.nl/wp-content/uploads/2021/06/Mosterdhof2-3000x22501-1-scaled.jpeg)
![Mosterhof3-3000x2250[1]](https://mooimosterdhof.nl/wp-content/uploads/2021/06/Mosterhof3-3000x22501-1-scaled.jpeg)
Ruime woningen
Het onderhoud van de woningen vond in de beginjaren gezamenlijk plaats. Als het nodig was werden er reparaties uitgevoerd met de oorspronkelijke materialen en het onderhoud van het schilderwerk in de oorspronkelijke kleuren. Nu is het grootste deel van de woningen in particulier bezit. Bij de overdracht van deze woningen zijn geen strikte voorwaarden opgelegd over materiaal- en kleurgebruik. Daardoor zijn er verschillende kleuren in de wijk te zien. Ook zie je verschillen in de aandacht voor de kwaliteit en de uitstraling van de woningen ontstaan. Er wonen nog steeds bewoners van het eerste uur maar ook bewoners die later gekozen hebben voor de Mosterdhof door de ruimte en de mogelijkheden die de woningen bieden en om de sociale kwaliteit die het gebied van oorsprong had.
![Context-3000x1795[1]](https://mooimosterdhof.nl/wp-content/uploads/2021/06/Context-3000x17951-1-scaled.jpg)
Centrale ligging en aan de uiterwaarden van de IJssel
De Mosterdhof wordt grenst aan de Dorpstraat, de IJsseldijk en de Brugweg. Achter de IJsseldijk ligt een prachtig uiterwaardenlandschap. De wijk is ideaal gelegen. Dicht bij het centrum, NS-station, Arnhem en snelwegen.
In 1970 was het autobezit in de provincie Gelderland 185 auto’s per 1000 inwoners. In 2019 zijn dat 470 auto’s per 1000 inwoners. Dit heeft uiteraard een sterke invloed op de openbare ruimte in de wijk. Daar komt bij dat veel van de oorspronkelijke carports als bergingen zijn omgebouwd.
De verharding en de inrichting van de ontsluitingsweg, parkeerplaatsen en voetgangersgebieden hebben aanpassingen nodig. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht op basis van de behoefte van nu en toekomst bestendig gemaakt. De beplanting en bomen moeten meer afwisselen in kleur en bloei en ze moeten ook bestand zijn tegen de klimaatverandering. Ook is het uitgangspunt dat het niet veel onderhoud nodig heeft.
Toekomst: Mooi Mosterdhof
De toekomst van de Mosterdhof is hoopvol. Een groot aantal van de huidige bewoners hebben nieuwe ideeën bedacht die het doel hebben de wijk de glans terug te geven. Een aantal van hen zijn de voorlopers die hier in de jaren ‘70 zijn komen wonen door het sociale klimaat en de ruime en mooie woningen. Ze waren trots en vonden in de Mosterdhof een goede leefomgeving, ook voor hun kinderen. De nieuwe ideeën, samengevoegd in het wijkontwikkelingsplan ‘Mooi Mosterdhof 2019-2030’, worden door het gemeentebestuur en maatschappelijke partijen ondersteund.
Vier Wijktafels
Vanuit het wijkontwikkelplan is het initiatief genomen om vier wijktafels (werkgroepen) in het leven te roepen:
- ‘Fris en Fruitig’
- ‘De wijk uit zijn schulp’
- ‘Klaar voor de toekomst’
- ‘Aandacht voor elkaar’
![wijktafels[1]](https://mooimosterdhof.nl/wp-content/uploads/2021/06/wijktafels1.jpg)
Deze wijktafels ontwikkelen nieuwe ideeën waarmee de verbetering van de wijk ingezet wordt, zoals het tegengaan van verrommeling, aanpak van afval en parkeerproblemen. Het verbeteren van de oriëntatie in de wijk en het organiseren van sociale activiteiten. Maar ook het met elkaar aanpakken van de woningen, zodat ze energiezuiniger worden, en het opnieuw inrichten van de plantsoenen en onderhoud van het groen. We verwachten dat door deze initiatieven steeds meer bewoners enthousiast worden om mee te doen om met elkaar de wijk weer meer glans te geven.
Prijsvraag Panorama Lokaal & winnend plan
In 2020 is de wijk mee gaan doen in een prijsvraag, Panorama Lokaal Mosterdhof (een initiatief van het College van Rijksadviseurs), met als doel om inspirerende ideeën bij elkaar te krijgen voor verbetering van de woonkwaliteit van de wijk en de omgeving.
Uit deze prijsvraag is een winnend plan voortgekomen: ‘Kookboek Mosterdhof 2050: Veerkrachtige Wijk aan de Dijk’ van het team Barzilay+Ferwerda. In dit plan is ook het eerdere wijkontwikkelplan Mooi Mosterdhof integraal opgenomen.
Lees op deze pagina meer over deze prijsvraag Panorama Lokaal en het winnende plan met het Kookboek.
![PanoramaMosterdhof[1]](https://mooimosterdhof.nl/wp-content/uploads/2021/06/PanoramaMosterdhof1.jpg)